Creatieve feedback en online schrijfcoaching

Iedere schrijver heeft een lezer nodig.

Hemingway zei het al: 'Write drunk, edit sober.' 

Om goed te schrijven hebben we volgens hem twee petten nodig. Eentje waarop in grote letters 'writer' geschreven staat. Met deze pet op, ga je ongeremd te werk. Je smijt woorden op papier of scherm. Je laat je wildste en gekste fantasieën de vrije loop. Je houdt je niet in, je censureert geen woord. 

Daarna zet je de pet met 'redacteur' op, en ga je met gepaste afstand kijken naar wat je hebt geschreven. En nog eens. En nog eens. Keer op keer vraag je je af wat er wel en niet werkt in je tekst. Wat overbodig is en wat essentieel. Je probeert je voor te stellen hoe jouw verhaal overkomt bij een lezer. Je gaat keuzes maken. Je schrapt en plakt. Je brengt verfijningen aan, je polijst.

Onvermijdelijk komt er een moment van stilstand. Je hebt alles dat je in huis hebt, in je tekst gestoken. Er zijn nu vreemde ogen nodig om het verhaal naar een hoger niveau te kunnen tillen.

 

In dit stadium heb je het meeste baat bij professionele en inspirerende kritiek. 

Zijn de personages geloofwaardig? Hoe zit het met de spanningsboog, het plot en het vertelperspectief? Sluiten het begin en einde op elkaar aan? Leg je expres zoveel nadruk op bepaalde scènes in je tekst of was je je daarvan niet bewust? Is het dialoog natuurlijk of gebruik je schrijftaal? Klopt je taalgebruik met je doelgroep? En wat precies wil je aan de lezer overbrengen?

 

Dit zijn een paar van de aspecten waar ik aandacht aan besteed bij het lezen van je werk en het schrijven van een verslag erover. Ik zal zowel stilstaan bij de sterke punten, als advies geven over wat volgens mij beter zou kunnen.

Mijn aanpak is opbouwend en direct. Met als doel bij te dragen het beste uit je tekst te halen en je enthousiast op weg te helpen naar de volgende fase van je boek of je verhaal.

 

Sinds 2005 geef ik schrijfworkshops en schrijfcoaching op Limnisa.

Ook begeleid ik schrijvers online. Zie hieronder enkele commentaren. 

Commentaren

Esther de Koning
Actrice en schrijfster

'Ik vertrouw mijn prille teksten het liefst aan Mariël toe. Zij weet als geen ander precies de kern te raken, de 

goede kanten en de pijnpunten te benoemen. Ze is helder en direct in haar aanwijzingen en is inspirerend, waardoor ik niet kan wachten om verder te schrijven. Superfijn!'

http://www.estherdekoning.nl/

12.10.2019-Esther-de-Koning-Ping-c-Brank

Mariël en mijn kindje.

Geen harde, rode doorhalingen, maar zachte, grijze woorden in de kantlijn, vriendelijk en voorzichtig, precies zoals ik Mariël heb leren kennen. Altijd prettig in de omgang, liefdevol en respectvol. En dat is fijn als je je kindje, want dat wordt een manuscript al snel, aan haar overdraagt ter beoordeling.

Mijn eerste kennismaking met Mariël was per mail, toen ik mij aanmeldde voor mijn allereerste workshop schrijven. Een warm onthaal, met mooie woorden. En toen ik uiteindelijk naar Griekenland vertrok, en ook Philip ontmoette, was ik verkocht. Vele malen reisde ik naar Limnisa. Om te schrijven, om te genieten van de rust, van het heerlijke eten en van de fijne samenspraak met hen beiden en met andere schrijvers. Ik raakte gewend aan de vragen die Mariël stelde tijdens de schrijfcoaching naar aanleiding van wat ik geschreven had. Hele goede vragen, die mij dwongen na te denken over eerder gemaakte keuzes, en die altijd leidden tot een nog betere tekst.

Zo besloot ik ook mijn totale manuscript aan haar voor te leggen. En wachtte ik met spanning op haar oordeel. Ze maakte er een mooie analyse van, benoemde waar mijn sterke punten lagen op het schrijversvak en in het manuscript en wat er nog te verbeteren viel. En ze liet me achter met een paar vragen, die ik eerst even naast mij neerlegde maar waar ik later toch mee aan de slag ging. Over mijn personages, over het vertelperspectief en over het plot. Vragen die mijn verhaal beter en mooier maakten.

Dank je wel, Mariël, dat je met zoveel liefde mijn kindje hebt laten groeien.

Paula Laning
Coach, ondernemer en schrijfster
https://keepondreaming.eu/paula-laning/
zw-w-rood-klein-300-200x200.jpg
Judith Budde​
Directeur het Balkon, Voice Dialogue opleider, senior(team)coach, schrijver & spreker

Zoek je iemand die je helpt on track te blijven bij het schrijven van je boek of artikel?

 

Mariël - neerlandica en auteur - was voor mij van grote waarde toen ik werkte aan mijn boek Coachen met Voice Dialogue. Wanneer ik onzeker was, las ze mijn hoofdstuk en verzekerde ze me dat het juist prima ging. "Gewoon lekker doorschrijven!' Wanneer mijn tekst niet helder genoeg was, vertelde ze me vriendelijk maar to the point wat ik kon verbeteren.

 

Schrijven kan een eenzaam proces zijn vol worstelingen.

Met Mariël als deskundige sparringpartner bleef het voor mij leuk om te doen.

Elki Otjens
Senior adviseur bij Hogeschool Arnhem en Nijmegen. 

Mariel is een geweldige schrijfcoach. Genoten van de retreat in Griekenland.

Stuur gerust een mailtje voor een brochure met meer details over kosten en mogelijkheden.
Ik help je graag verder in je schrijfproces!
Marie%C3%8C%C2%88l_Foto_edited.jpg
 

© 2018 by Limnisa.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now